Informatii pentru studenti


Alumni Days UBB

Cu ocazia Alumni Days UBB, vă invităm la o întâlnire on-line cu absolvenţi ai Facultăţii de Fizică! Vor fi prezenţi absolvenţi care au cariere de succes în Cluj-Napoca. Alumnii facultăţii vă aşteaptă la o discuţie deschisă, dornici să vă împărtăşească din experienţa lor şi să vă povestească despre motivaţie, perspective, oportunităţi şi carieră:

 • Liviu Chiriac - fizician la Institutul Inimii “NICULAE STANCIOIU”
 • Robert Grasin - Group Leader - Bosch Group Romania
 • Iraida Marginean - profesor de fizică la Colegiul Naţional Emil Racoviţă
 • Daniel Marconi - cercetător ştiinţific la INCDTIM Cluj-Napoca
 • Dorina Rusu Simedru - cercetător ştiinţific la ICIA Cluj-Napoca
 • Albert Takacs - Technical Manager & System Architect la Emerson Automation Solutions
Întâlnirea va avea loc pe platforma ZOOM, vineri 11 iunie, între orele 16 şi 18, iar detaliile necesare conectării vor fi distribuite pe adresa instituţională de e-mail (@stud.ubbcluj.ro).


Infineon SummerSchool 2021, 23 August – 27 August online

"Infineon SummerSchool 2021 will take place from 23 August – 27 August as an online event. This year’s topic will be New semiconductor technologies and we will stream live from Infineon Technologies Austria in Villach, Carinthia under the motto “Mind the wide bandgap!”.
Application deadline: 7 July 2021 (Attention: limited number of participants)
Check out https://www.infineon.com/schools for further information."


Sesiune specială de examene 14-20 iunie 2021

In conformitate cu art. 28 din Regulamentul de activitate profesională a studenţilor (nivel licenţă şi master) din Universitatea Babeş-Bolyai, în baza Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS) şi conform hotărârii Consiliului Facultăţii de Fizică din 16 februarie 2021, studenţii din ani terminali pot solicita înscrierea pentru participarea la Sesiunea specială de examene 14-20 iunie 2021. Condiţii înscriere:

 • pentru susţinerea acestor examene este nevoie de plata unei taxe de examen reprezentând 50% din cuantumul taxei disciplinei respective (tarif unitar/credit)
 • disciplinele solicitate pentru sesiunea specială trebuie să fi fost contractate de studenţi prin contract de studiu
 • studenţii în cauză, inclusiv cei aflaţi în prelungire de şcolaritate, trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în fişele disciplinelor privind prezentarea la examen
 • înscrierea se va face pe baza unei cereri. Cererea va fi transmisă prin email, pe adresa secretariatului: secretariat.phys[at]ubbcluj.ro. astfel:
  1. Subiect email: Nume Prenume - Cerere sesiune specială
  2. Text email: solicitarea de înscriere, pe scurt
  3. Attach: Cerere tip - link download completată, semnată
Termen de depunere al cererilor: 11 iunie 2021


Programul "Euro200" 2020

UPDATE 7 iunie 2021:Ministerul Educaţiei a stabilit un nou calendar pentru desfăşurarea Programului EURO 200 în anul 2021. Vezi OM3851/27.05.2021.
Programul "Euro 200" pentru stimularea achizitiei de calculatoare adresat elevilor si studentilor cu varsta pana la 26 ani se desfasoara si in acest an. Formularele tip, calendar, informatii privind modalitatea de depunere a dosarelor, conditii de eligibilitate precum si legislatia în vigoare pot fi găsite la adresa: https://www.ubbcluj.ro/ro/studenti/euro-200
Legislatie generala:


Burse WFS

UPLOAD 25.05.2021:Termenul pentru depunerea documentelor pentru bursele WFS s-a prelungit până la 1 Iunie.
WFS, organizatie internationala cu sediul la CERN-Geneva, anunta deschiderea concursului pentru obtinerea de burse de un an (250 de SFR – circa 1000 de lei/luna), acordate candidatilor care satisfac anumite conditii.


Rezultate concurs "Dragomir Hurmuzescu"

Felicitări studenţilor premiaţi la concursul "Dragomir Hurmuzescu":

 • Anul I:
  • Moruz Mihnea (premiul II)
  • Vinţeler Victor (premiul III)
 • Anul II:
  • Brînza Ecaterina (mentiune)
  • Bucuţa Victor
 • Anii III-IV:
  • Bîrliba Raluca, Bobu Emma (premiul III)
  • Tomuţ Andrei Voicu (premiul II)
Felicitări tuturor studenţilor participanţi şi cadrelor didactice implicate în pregătirea studenţilor şi organizarea concursului!


Plati taxe studenti ani terminali

Studentii din anii terminali care au taxe restante sunt asteptati de urgenta sa faca plata acestora, pentru a putea finaliza studiile (sesiune vara, restante, licenta, disertatie). Platile pot fi efectuate prin banca, online sau la casieria facultatii/UBB. Termen: 21 mai 2021


Proiect POCU 130631 - Ateliere de Dezvoltare durabilă

Atelierele de Dezvoltare durabilă va oferă oportunitatea de a dezvolta aptitudini si competente cheie pentru crearea unui parcurs academic si de carieră cu valente multiple. În cadrul proiectului cel putin 40 de studenti din grupul tintă vor putea participa la sesiuni de formare în domeniul dezvoltării durabile, în perioada aprilie-mai.

Aflaţi mai multe amănunte »


Program Azi Student, Mâine Antreprenor!

Programul de dezvoltare individuală pentru îmbunătătirea competentelor antreprenoriale "Azi Student, Mâine Antreprenor!" ofera multiple oportunitati: https://asma.granturi.ubbcluj.ro/studenti/ - derulaţi pagina pentru vizionarea tuturor informaţiilor.
Link înscriere:
https://automatizamromania.ro/jobrouter/index.php?jr_instance_id=4&cmd=PublicStart&ps=b49fb8968c91c9fc62c7cf93fac3455a&username=Webuser&proiect=ASMA .
Răspunsuri la eventuale întrebări găsiţi la: https://asma.granturi.ubbcluj.ro/intrebari-frecvente-inscriere/.


Andrei Tomuţ, an 2 - Fizică Tehnologică, locul doi împreună cu echipa ”Entangled_Nets” la QHack Competition, 17-26 februarie 2021

Felicitări studentului Andrei Tomuţ din anul 2 - Fizică Tehnologică , pentru locul doi câştigat împreună cu echipa sa ”Entangled_Nets” la QHack Competition, 17-26 februarie 2021!
QHack este o competiţie de quantum machine learning la care pot participa echipe de pasionaţi de QC (Quantum Computing) din toată lumea. Echipa ”Entangled_Nets” din care Andrei a făcut parte alături de Eraraya Ricardo Muten (Indonezia) şi Togan Tlimakhov Yusuf (Turcia) s-a clasat pe locul 2 din 400 de echipe cu participanţi din 85 de ţări.

Citeşte în continuare »


ESM 2021 - Cluj, 6 - 17 septembrie 2021

Scoala de vară de magnetism (ESM 2021) se organizează înperioada 6 - 17 septembrie la Cluj: http://magnetism.eu/189-2021-school.htm.
Doctoranzii si post-doctoranzii sunt încurajati să se înscrie folosind link-ul: http://magnetism.eu/192-registration2021.htm
Studentii de la master sau licentă (în special cei care au avut activităti pe la Institutul Ioan Ursu) care doresc să participe la cursurile scolii sunt rugati să contacteze pe dl. decan, pntru a fi înscrisi pe o listă specială. Date necesare pentru inscriere: Nume Prenume, Specializare, An de studiu, Nume Prenume cadru didactic coordonator activitate cercetare.


Concursul de fizică ”Dragomir Hurmuzescu”

Concursul de fizică ”Dragomir Hurmuzescu” pentru studentii celor cinci facultăti de fizică din tară (Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi si Timisoara) se organizeaza si in acest an. Detalii:

Etapa pe tară a concursului va avea loc în data de 9 Aprilie.
Lotul facultatii va fi selectat pe baza etapei locale. Pentru studentii din anii I si II proba de concurs consta intr-un test din probleme iar pentru studentii din anii III si IV in prezentări ale rezultatelor activitatii de cercetare. Vor fi selectati 2 studenti din anul I, 2 studenti din anul II si 3 studenti din anii III si IV.
Studentii interesati să participe la concurs sunt rugati să trimită un e-mail pe adresa daniel.andreica[at]ubbcluj.ro, în care să specifice:
 • Numele si prenumele
 • Anul de studiu
 • Specializarea
 • Titlul lucrării si numele îndrumătorului (pentru anii III si IV)
Termenul limită pentru înscrieri: miercuri 17 martie ora 16:00.
Data probabilă a etapei locale-selectia lotului facultătii: vineri 26 Martie 2021.


Burse semestrul II, 2020-2021

Update 19 martie 2021:

Tabele initiale studenti bursieri - Rezultatele privind acordarea burselor pentru semestrul II al anului universitar in curs. Acestea vor fi vizibile si in platforma AcademicInfo.

In sectiunea "Burse" este afisat calendarul pentru semestrul II.


International Summer Student Program at G S I / F A I R, July 26 - Sept. 16, 2021

The Summer Student Program is offered to students on the advanced undergraduate level (Bachelor, Master or Diploma) in physics and related natural science and engineering disciplines from Europe and GSI-FAIR partner countries. The majority of the offered projects will concern investigations and preparations towards our future project FAIR and its research experiments.
Applications and recommendations must reach before FEBRUARY 15.
Links:
https://www.gsi.de/stud-pro/
https://hgs-hire.de/summer-program


Activare abonamente CTP

Serviciul Social al UBB informeaza ca:
"Studentii isi pot activa abonamentele CTP si de la automatele aflate in statii, nu doar de la ghiseele fizice."


Facilitate de generare a adeverintei pentru CFR calatori pentru studentii din anii I

Studentii din anul I au optiunea de a genera adeverinta necesara pentru a-si dovedi calitatea de student UBB din aplicatia AcademicInfo.
Optiunea este disponibila în contul fiecarui student din anul I, la sectiunea de Informatii "Genereaza adeverinta CFR". Astfel, studentilor din anul I li se vor aloca, fiecaruia în parte, câte o serie si un numar de legitimatie.
La cumpararea biletului, în cadrul aplicatiei deja implementate pe site-ul CFR de cumpărare bilete online, in modulul special dedicat pentru studenti, se solicita validarea legitimatiilor de catre facultate. In acest context, cei care urmeaza sa solicite eliberarea de bilete CFR trebuie sa aiba in vedere timpul necesar procesului de validare. Studentii din anii superiori este necesar sa cunoasca cel putin seria si numarul de legitimatie de reducere/gratuitate transport eliberate fizic acestora în anii anteriori.
Informatii detaliate despre "Bilete online pentru studenti si elevi" se afla la adresa https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/bilete-de-tren-online-pentru-studenti-si-elevi/.


Teme licenta/disertatie 2020/2021

Temele pentru elaborarea lucrarilor de licenta/disertatie in anul 2020-2021 se gasesc in fiserul de mai jos.
Tabel teme licenta/disertatie an universitar 2020/2021.


Instruire generala privind securitatea si sanatatea in munca - an universitar 2020-2021

Instruire generala privind securitatea si sanatatea in munca si situatii de urgenta pentru studenti/masteranzi/doctoranzi din anul I cu ocazia inceperii activitatii in cadrul UBB (an univ. 2020-2021) face parte din demersurile de inceput de an. Toate instructiunile se gasesc in documentul Instruire generala securitate si sanatatea in munca 2020-2021. Sunteti rugati sa studiati si sa aplicati cele expuse. La reluarea activitatilor fata in fata prezentul instructaj se va semna de catre fiecare student la solicitarea responsabilului pe facultate.


Functionarea cabinetului medical studentesc

Update 25 martie 2021: Orar nou - Policlinica studenteasca

Avand in vedere contextul actual epidemilogic precum si ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020 precum si metodologia de supraveghere a covid 19 (actualizare 18.09.2020) sunteti rugati sa respectati procedurile de adresabilitate si orarul pentru cabinetul medical studentesc descrise: Procedura adresare cabinet medical studentesc.


Modalităţi de desfăşurare a activităţii didactice în semestrul II al anului universitar 2020-2021

Întâlniri "face2face" se vor/se pot organiza pentru următoarele activităţi:

 1. Studenţi din anii terminali - pentru activităţi în vederea pegătirii lucrării de licenţă sau disertatie, pe perioade stabilite de comun acord cu cadrul didactic îndrumător;
 2. Studenţi din toti anii, aflaţi în Cluj în perioada de interes - pentru a ajuta la digitalizarea activităţilor de laborator/curs, dacă li se solicită ajutorul, la înţelegere cu cadrul didactic titular;
 3. Studenţi din toţi anii, pentru activităţi de cercetare, pe perioade stabilite de comun acord cu cadrul didactic/de cercetare îndrumător.

Notă:
Întâlnirile organizate se fac de comun acord (nu sunt obligatorii). Studenţii care nu participă la activităţile enumerate mai sus nu vor fi dezavantajaţi în raport cu ceilalţi.

Restul activităţilor se vor desfăşura online.


Posturi disponibile pentru fizicieni medicali

Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania - CFMR posteaza in sectiunea de stiri anunturi pentru posturi de fizicieni medicali disponibile la nivel national. Cei interesati pot urmari linkul: http://www.cfmr.ro/job.


Reprezentantii studentilor

Cancelar Reprezentanti ai liniilor de studiu
Alexandra Feraru
Viorel Holhos
Cristian Mazilu
Răzvan Costinaş
Ovidiu Gabriel Dascălu - ASFUBB
Kisjancsi Andras

Alte informatii

 • Regulament UBB privind aprobarea burselor studentesti se afla aici.
 • Informatii despre taxele de scolarizare, alte taxe si tarife se gasesc aici.
 • Accesand linkul urmator http://academicinfo.ubbcluj.ro/Info/ aveti posibilitatea de a consulta catalogul on-line.

Viata studenteasca

Comunitatea studentilor va este deschisa din momentul in carea ati pasit pe portile universitatii .

Consiliul studentilor Facutatii de Fizica va tine la curent cu informatii din comunitatea studentilor din facultate si din universitate .

Citeste pagina studentilor

Student la Fizica