Cu ocazia aniversarii a 45 de ani de la înfiintarea Facultatii de Fizica din Cluj-Napoca, Consiliul Profesoral al Facultatii de Fizica, Rectoratul si Consiliul de Administratie al Universitatii "Babes-Bolyai" au aprobat ca Institutul de Fizica din cadrul Facultatii de Fizica sa poarte numele

 

"Institutul de Fizica Ioan Ursu"
 

 Această hotărâre a fost luată avându-se în vedere contribuţiile deosebite ale Academician profesor Ioan Ursu la dezvoltarea fizicii clujene şi recunoaşterea sa pe plan naţional şi internaţional.

                        Academician profesor Ioan Ursu a înfiinţat şi dezvoltat Laboratorul de Rezonanţă Magnetică din Cluj, a fost primul decan al Facultăţii de Fizică (1962-1965), prorector al Universităţii "Babeş-Bolyai" (1961-1968), director al IFA Bucureşti (1968-1976), preşedinte al Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară (1969-1976), vice-preşedinte al Consiliului Guvernator al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Viena (1972-1973), membru în Consiliul executiv şi preşedinte al Societăţii Europene de Fizică (1976-1978), preşedinte al Uniunii Balcanice de Fizică (1986-1990), membru al mai multor societăţi ştiinţifice europene şi americane.

                        Activitatea sa de cercetare a fost orientată spre domenii de mare actualitate ca rezonanţa magnetică electronică şi nucleară, materiale şi tehnologii nucleare, interacţiunea radiaţiei laser cu substanţa-temeiul unor tehnici de vârf în diagnoza medicală prin tomografie, energetica nuclearo-electrică, industria laserilor. Aceasta s-a concretizat prin publicarea a numeroase lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate în ţară şi în străinătate, dintre ele amintind doar: La résonance paramagnétique électronique (Ed. Dunod, Paris, 1968), Rezonanţa magnetică în compuşi cu uraniu (Ed. Academiei, Bucureşti, 1979), Physics and Technology of  Nuclear Materials (Ed. Pergamon Press Ltd., London, 1985).

                        Academician profesor Ioan Ursu s-a remarcat de asemenea prin bunătatea şi afecţiunea sa faţă de cei din jur, prin efortul de a-i înţelege şi preţui aşa cum sunt, de a pune în valoare însuşirile şi dorinţa de mai bine, implicându-se cu pasiune şi dăruire în rezolvarea tuturor problemelor apărute.