Despre noi

Scurt istoric | Prezentare generala | Programe academice | Personalitati ale fizicii clujene
Plan operational 2008 | Plan operational 2009 |Plan operational 2010 |Plan operational 2011 |Plan operational 2012
Plan strategic 2009-2011 |Plan strategic 2012-2015

SCURT ISTORIC

Traditia invatamantului superior in domeniul stiintelor exacte, incluzand matematica si fizica precum si stiintele naturii, isi gaseste radacinile cu secole in urma. Daca in prima citare documentara a universitatii din Cluj (in limba latina) din 1581 se mentiona prezenta facultatilor de teologie, filozofie si juridic, in anul 1697 alaturi de facultatile de teologie si filozofie gasim si pe cea de stiintele naturii (matematica si stiinte naturale). Odata cu restructurarea invatamantului in 1784 si transformarea universitatii in liceu regesc academic (in limba germana) regasim facultatea de stiinte care este desfiintata in 1822 odata cu pierderea atributului de liceu academic. In anul 1872, alaturi de facultatile de teologie, filozofie si drept este organizat si facultatea de matematica si stiintele naturii (limba maghiara). Odata cu unirea Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918 se produc multiple schimbari in invatamant prin infiintarea universitatii Daciei Superioare, cu predarea in limba romana, universitate care pe langa facultatile de teologie, filozofie si drept are in structura facultatea de stiinte cu trei sectiuni: matematica, stiinte fizico-chimice si stiintele naturale.

In anul 1948 se infiinteaza Facultatea de Matematica si Fizica care functioneaza pana in anul 1962 cand se desparte in Facultatea de Matematica si Facultatea de Fizica. In anul 1986 aceste doua facultati se reunesc functionand tot sub denumirea de Facultatea de Matematica si Fizica, pana in anul 1990 cand se separa din nou, situatia ramanand nemodificata pana in prezent.

Daca pana in 1989 au existat la nivel de licenta doar specialitatile fizica si matematica fizica, in 1990 se infiinteaza specializarea fizica tehnologica, iar din 1994 specializarea fizica medicala. Din anul 2002 se organizeaza studii si pentru specializarea fizica informatica.

Alaturi de invantamantul cu lunga durata in limba romana se organizeaza si forma de invatamant in limba maghiara care se dezvolta asigurand incepand cu anul 1994 scolarizarea completa in aceasta limba. Linia de studiu in limba germana se dezvolta incepand cu anul 1997. La doua specializari de masterat toate cursurile se predau in limba engleza dar la toate specializarile sunt unele cursuri care se predau in limba engleza sau franceza.

> sus

PREZENTARE GENERALA

In prezent, Facultatea de Fizica dispune de laboratoare de specialitate, in care se desfasoara atat activitati didactice, cat si de cercetare in vederea elaborarii lucrarilor de licenta, de disertatie sau doctorat. Un rol important in activitatea de cercetare il joaca Institutul de Fizica "Ioan Ursu", care functioneaza din anul 1963. Infintat initial ca laborator de cercetare in domeniul rezonantei magnetice, acesta s-a dezvoltat pe parcurs ajungand in prezent sa aiba mai multe centre si laboratoare de cercetare in care isi desfasoara activitatea cadre didactice, cercetatori, doctoranzi, studenti de la master si cei care isi pregatesc lucrarea de licenta in diferite domenii ale fizicii.

Centrele de cercetare acreditate ale institutului sunt: Centrul de cercetare în fizica corpului solid si nanomateriale, Centrul pentru Cercetari complexe asupra materialelor de interes tehnic la temperaturi joase, Centrul National de Rezonanta Magnetica, Centrul de Fizica Biomoleculara, Centrul de cercetare "Stiinta si Tehnologia Materialelor Avansate", Centrul de cercetare al radicalilor liberi, iar dintre laboratoare amintim: laboratorul de plasma non-termica, laboratorul de simulari si fizica computationala, laboratorul pentru simulari ale materialelor nanostructurate, laboratorul de astrofizica si cercetari spatiale alaturi de laboratoarele didactice: laboratorul de fizica atomica si nucleara, laboratorul de corp solid, laboratorul de ultraacustica, laboratorul de optica, laboratorul de spectroscopie optica, laboratorul de laseri, laboratorul de optotehnica, etc.

In ultimii ani toate aceste laboratoare au fost semnificativ imbunatatite din punctul de vedere al dotarii. O bogata activitate de cercetare se desfasoara in cadrul facultatii bazata pe aparatura performanta cu care sunt dotatae laboratoarele: spectrometru Raman multilaser, confocal, de tip Renishaw InVia Reflex cuplat cu un microscop SPM NT-MDT Ntegra Spectra, spectrometrul AVANCE 400MHz UltraShield (Bruker) pentru masuratori de rezonanta magnetica nucleara pe probe lichide si pe probe solide; Spectrometre Raman DeltaNu 532 si 633, Linii laser 532 (5 mW) si 633 (5 mW) cu rezolutie spectrala 10 cm-1, Spectrofotometru de absorbtie in domeniul vizibil-Ocean Optics, Spectrofotometru de absorbtie în IR-JASCO, Spectrofotometru UV-VIS-Jasco, Electrometru Keithley Model 6517B-Domenii de masura: rezistente: pâna la 1016 Ohm, curenti - 1fA-20mA, impedanta 200TOhm, Baie ultrasonica, centrifuga, bobina supraconductoare cu campuri de pâna la 9 T avand ca anexe sonde pentru masuratori termice, electrice si magnetice ale materialelor in domeniul 2 – 400 K; cuptoare pentru preparari de materiale si tratamente termice; balante electronice de inalta precizie; aparate pentru masuratori electrice; spectrofotometru UV-VIS Spekol; spectrofotometru FT-IR Brucker interfatat la un calculator pentru prelucrarea datelor; spectrometru RES; spectrometru gamma de inalta rezolutie echipat cu detector semiconductor Ge(Li) si analizor multicanal; surse izotopice de neutroni de tip Pu-Be si Am-Be; spectrometru de analiza prin fluorescenta de raze X; difractometru de raze X; instalatie pentru masurarea susceptibilitatilor magnetice statice; instalatie pentru masurarea caldurii specifice la corpuri solide; instalatie pentru depunere de filme subtiri prin pulverizare in radiofrecventa si curent continuu; instalatii pentru producerea azotului lichid; surse de radiatii gamma; instalatie pentru masuratori Raman; aparat pentru masurarea radonului in sol si apa LUK-3A; spectrometru de masa cuadrupolar si Dempster; etc.

La dispozitia studentilor se mai afla si doua retele de calculatoare una dintre acestea dotata cu 10 statii grafice de inalta performanta de calcul si grafica iar cealalta dotata cu 12 statii performante pentru calcul, conectate la Internet si dotate cu software-uri dedicate (Solid Works, Gaussian, Mathlab etc.), unde studentii pot sa-si aprofundeze cunostintele dobandite in cadrul orelor de programare, sa se documenteze sau sa isi elaboreze lucrarile de diploma.

Sursa importanta de informare si documentare a studentilor, biblioteca facultatii ofera la ora actuala peste 40.000 de carti si numeroase reviste si editoriale atat din tara cat si nationale (peste 300 de titluri), dintre care unele unicat in dotarea bibliotecilor din tara. In prezent se cauta creearea unei baze de date pe calculator formata din principalele publicatii de specialitate, pentru un mai mare acces al studentilor la documentare si pentru a facilita activitatea didactica.

Formarea si mentinerea de relatii internationale in domeniul cercetarii si al activitatilor didactice este unul din obiectivele facultatii in scopul creerii unei imagini internationale si a integrarii in istemul european de invatamant atat in beneficiul studentilor cat si a cadrelor didactice. Astfel Facultatea de Fizica a stabilit relatii cu mai multe institutii internationale in directiile:

  • Reorganizarea si modernizarea programelor de invatamant ale sectiilor de masterat
  • Mobilitati ale studentilor sectiilor de studii apriofundate si a doctoranzilor in cadrul unor programe de schimb europene.

Facultatea de Fizica a semnat acorduri bilaterale in cadrul programului Socrates cu universitatile: “Joseph Fourier”, Grenoble; “Claude Bernard”, Lyon; “Louis Pasteur”, Strasbourg; respectiv Universitatile din Montpellier, Paris-Orsay (Franta); Osnanbrueck, Wurtzburg, Chemnitz, Berlin, Dresda (Germania), Amsterdam (Olanda), etc.

Facultatea de Fizica participa in prezent la numeroase programe de cercetare cu alte universitati si institutede cercetare din strainatate cum ar fi: Universitatea “Joseph Fourier” si Laboratorul de magnetism, din Grenoble; Universitatea Tehnica din Viena; Universitatea din Geneva; Universitatea Libera din Bruxelles; Universitatea “Eotvos Lorand”, Budapesta; Universitatea “Kossuth Lajos”, Debrecen; Universitatea din Louvaine; Institutul de cercetare in domeniul corpului solid din Varsovia; Institutul de Fizica din Chisinau.

> sus

PROGRAME ACADEMICE

Licenta

Master

Doctorat

Facultatea de Fizica ofera programe de studiu de 3 ani la specializarile Fizica, Fizica medicala, Fizica informatica, si de 4 ani la Fizica tehnologica.

Ca atare, Facultatea de Fizica este structurata pe urmatoarele domenii:

  • Fizica, 3 ani
    (romana, maghiara)
  • Stiinte Ingineresti Aplicate, 4 ani (romana, maghiara,)
 

Ulterior obtinerii diplomei de licenta studentii pot opta pentru una din sectiile masterale din cadrul facultatii, cu durata de 2ani, in urmatoarele domenii:

  • Fizica Corpului Solid
  • Biofizica si Fizica Medicala
  • Fizica Computationala

Candidatii care doresc sa opteze pentru un doctorat in fizica trebuie sa fie licentiati si sa aiba o diploma de Studii aprofundate in domeniul in care doresc sa-si continue cercetarea. Ei trebuie de asemenea sa cunoasca o limba straina de circulatie internationala.

Domeniile de studii doctorale la Facultatea de Fizica sunt:

  • Fizica atomului si moleculei
  • Fizica starii condensate
  • Fizica teoretica
  • Biofizica

> sus

PERSONALITATI ALE FIZICII CLUJENE

AUGUSTIN MAIOR

FARKAS GYULA

> sus